BlogsMarketingVoorbeelden van succesvolle social media campagnes

20/12/2016
https://wearecodebreakers.com/wp-content/uploads/2018/05/storytelling-agency-nijmegen-007.png

Voorbeelden van succesvolle social media campagnes

Social media wordt vaak gebruikt als het gaat om marketing. Waarom juist social media? Omdat wij daar als consumenten dagelijks mee bezig zijn. Slimme zet toch? We zien als consument dagelijks campagnes van (grote) merken voorbijkomen. De één wat groter opgezet dan de ander. Dat ligt aan het doel wat de organisatie voor ogen heeft. Dit kan zijn: het genereren van leads, maar ook het vergroten van je bekendheid. Het gaat dus niet zozeer om keiharde verkoop, maar meer om het opbouwen van vertrouwen, naamsbekendheid, een relatie en een stevig merk. Een beetje inspiratie wat betreft campagnes kan nooit kwaad, daarom in deze blog (in mijn ogen) 4 succesvolle social media campagnes.

5c’s van een goede social media campagne

Voordat je een social media campagne lanceert is het goed om nog eens de 5C’s te checken: context, content, conversie, conversatie en channels.

  • Content: bevat de campagne relevante content zoals prikkelende tekst, afbeeldingen of video’s? Dit kan zorgen voor meer betrokkenheid bij een campagne.
  • Context: de context die je gebruikt moet aansluiten bij het medium dat je gebruikt. Een video kan goed gecombineerd worden met bijvoorbeeld Youtube of Facebook, maar minder via Twitter of LinkedIn.
  • Channels: de keuze van het medium kwam bij “context” al naar voren. Instagram kun je beter inzetten voor het creëren van “belevingen” en Pinterest voor productbranding. Elk kanaal heeft z’n eigen eigenschap. Iets waar je rekening mee kunt en moet houden tijdens het opzetten van een social media campagne.
  • Conversatie: het doel van een social media campagne is meestal ook het creëren van conversaties. Leidt de campagne tot conversatie? Zo niet. Dan moet je deze conversatie zelf creëren.
  • Conversie: het is nuttig om ook de campagne te evalueren aan de hand van doelstellingen. Niet alleen achteraf, maar ook tussendoor. Levert de campagne op waar je op had gehoopt?

WNF - The last selfie

WNF begon deze campagne in 2015 op Snapchat. De organisatie plaatste selfies van dieren op Snapchat. Je zult je afvragen: “Waarom Snapchat?”. Met Snapchat kon de koppeling worden gelegd tussen bedreigde diersoorten en dat “snaps” na een aantal uur worden verwijderd. De selfie op Snapchat moest de laatste foto van een dier voorstellen, vanwege verschillende bedreigingen. Dit zorgde voor veel reacties van dierenredders. De foto’s werden massaal geretweet op Twitter. Hierdoor kreeg de actie veel bereik en werd het donatiebedrag binnen drie dagen al gehaald.

Heineken - Social christmas tree

Met de 11 meter hoge kerstboom met 48 LCD- schermen ontwikkelde Heineken een social christmas tree. Deze campagne was actief tijdens kerst 2011. Op de LCD- schermen werden kerstgroeten en foto’s van Facebookfans uit heel de wereld afgebeeld. Deze foto’s konden worden geüpload via een speciale applicatie. En ja de boom was echt! Geïnteresseerden konden deze bijzondere boom in Singapore bekijken. Dit hebben veel mensen gedaan en resulteerde in veel berichten via Facebook. Heineken heeft flink wat aandacht ontvangen met deze kerstboom.

KLM - Tile and Inspire

Deze social media campagne is opgezet om passagiers niet alleen van A naar B te laten vliegen, maar om ze een ervaring te laten beleven. Met deze campagne konden mensen een typisch Hollands tegeltje ontwerpen inclusief foto en inspirerende tekst. De mooiste tegeltjes werden op de KLM Boeing 777 geplaatst en vliegen nu over de hele wereld rond.

De campagne begon met een Delfts blauwe animatiefilm op Youtube die mensen naar de applicatie leidde. Mensen konden starten met het uploaden van hun zelf gecreëerde tegeltjes. Alle winnaars kregen een gepersonaliseerde video, waarin ze zagen hoe hun tegel op het vliegtuig werd geplakt. Deze campagne sloot perfect aan op het sociale karakter van KLM en maakte deze actie uniek.

Fanta - Play Actie

Deze campagne is off- en online gecombineerd. Het is er niet eentje met een keiharde sales boodschap, maar eentje die inspeelt op beleving. Met de FantaPlay campagne vraagt Fanta aan mensen om een foto van zichzelf te maken met een Fanta blikje of fles waarop een afbeelding staat. Offline zorgde Fanta ervoor dat er op blikjes en flessen afbeeldingen stonden waar creatieve leuke foto’s mee gemaakt konden worden. De online communicatie is verzorgd door de gebruikers zelf. Dit noemen we user generated content. De mensen posten hun creaties op verschillende media en zorgden hierdoor voor veel zichtbaarheid. Fanta ontwikkelde een tv-reclame en plaatste een filmpje op Youtube. Deze campagne is sterk opgezet, omdat mensen alleen mee konden doen door een blikje Fanta te kopen. Dit stimuleerde de verkoop. Daarnaast kreeg Fanta gratis reclame doordat jongeren hun zelfgemaakte foto’s op social media publiceerden.

Ik weet natuurlijk niet of dat al deze campagnes ook hun beoogde doelen hebben behaald, maar in mijn ogen zijn deze campagnes op hun eigen manier succesvol geweest. Een campagne is in mijn ogen niet alleen geslaagd als de doelen zijn bereikt. Een campagne is succesvol als het past bij de organisatie. Dit heeft te maken met een stukje branding. Niet elke campagne is voor ieder bedrijf geschikt. Waarom? Omdat je bij een campagne rekening moet houden met je doelgroep, en die is voor ieder bedrijf verschillend.