Wat is het verschil tussen Serif en Sans-serif?
Eén van de eerste afwegingen die je moet maken voordat je een tekst gaat typen en uitgeven, is het soort lettertype dat je gebruikt. Waar kies je dan voor? En wat is het verschil tussen serif en sans-serif?
Serif of sans-serif heeft volledig betrekking op het soort lettertype. In het Nederlands spreken we niet van serif of sans-serif, maar van schreef of schreefloos. Schreefjes zijn de dunne streepjes aan het uiteinde van de ‘pootjes’ van een letter. Er bestaan lettertypen zonder en met schreefjes. In de onderstaande afbeelding is het verschil tussen serif en sans-serif goed te zien.
De schreefjes geven het letterbeeld een grotere variatievorm. Hierdoor zijn de letters makkelijker te onderscheiden en dus herkenbaarder. Dit leidt ertoe dat letters niet snel door elkaar worden gehaald. De tekst wordt dus simpeler om te lezen. Om die reden wordt er met kinderen, en anderen die nog lerende zijn op leesgebied, vaak geoefend met een schreefloos lettertype.
Keuze Serif of Sans-serif bij gedrukte teksten?
In het geval van lange teksten kunnen schreven er voor zorgen dat de ogen van de lezer beter ondersteund en begeleid worden. Om die reden wordt een serif-lettertype vaak gebruik in lange gedrukte teksten, zoals boeken en kranten. Bij korte teksten heeft de lezer deze begeleiding niet echt nodig en zorgt serif soms zelfs voor ergernissen. Om die reden worden korte teksten vaak sans-serif opgemaakt. Anno 2017 wordt het steeds vaker als modern beschouwd om ook langere teksten in een schreefloos lettertype op te maken. Daar moet wel bij vermeld worden dat er ook schreefloze lettertypen zijn waarbij letters worden onderscheiden door andere onderdelen waar de ontwerper aandacht aan besteed heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dikkere en dunne elementen aan de letter.
Keuze serif of sans-serif op een beeldscherm
Voor teksten die enkel op beeldschermen worden getoond, wordt – net als in deze blog – veelal gekozen voor een schreefloos lettertype. De reden hierachter is dat schreven het letterbeeld op een scherm kunnen verstoren. Dit komt doordat het beeld uit pixels is samengesteld. Hoe kleiner de puntgrootte, des te storender de schreven zijn.
Mooie lettertypen met en zonder schreef
Je kent inmiddels het verschil tussen serif en sans-serif. Nu wil je zelf een mooi lettertype kiezen, maar het aanbod is soms enorm! Om die reden hebben we een aantal lettertypen uitgekozen die vaak worden gewaardeerd én gebruikt door designers.
Serif
- Caslon
- Freigt Tekst
- GT Sectra
- FF Tisa
- Plantin
- Roboto Slab
- Times New Roman
Sans-serif
- Futura
- Proxima Nova
- Avenir
- Gotham
- GT Walsheim
- Helvetica
- Roboto